Transocean lost lening af

De Amerikaanse onderneming Transocean is gespecialiseerd in oliewinning in ultra-diepwater regio’s en onder extreem moeilijke omstandigheden. Transocean is na de overnames van kleinere concurrenten Songa en Ocean Rig de grootste speler in deze markt geworden. De marktomstandigheden zijn al meer dan vijf jaar lastig vanwege teruglopende investeringen door de grotere olieconcerns en door de opkomst van schalieolie- en gas.

Vanwege de hoge schuldenlast is een investering in aandelen Transocean vrij speculatief. De obligaties zijn een ander verhaal gegeven het omvangrijke orderboek en de waarde van de boorplatformen die Transocean bezit. Daarom hebben we al bijna twee jaar een positie in een van de meest preferente obligaties, namelijk de 9% Transocean 2023. Transocean liet afgelopen maand weten dat het deze obligatie vervroegd zal aflossen op 16 februari. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘make whole’ clausule. Dit betekent dat investeerders een groot deel van de rente ontvangen die ze anders hadden ontvangen als ze tot de eerstvolgende datum van (vervroegde) aflossing, 15 juli aanstaande, de obligatie hadden aangehouden. Transocean zal op 16 februari aanstaande de lening aflossen en 107,3% zal betalen plus de opgelopen rente.

Deze stap is overigens niet geheel onverwacht omdat Transocean recent 750 miljoen USD aan nieuwe financiering heeft geregeld. Het betreft de 8% Transocean 2027 lening. Met deze doorrol zorgt Transocean voor een langere looptijd van de financiering tegen per saldo lagere rentelasten. We houden de 9% Transocean 2023 aan tot 16 februari aanstaande.

Meer nieuws

Meer nieuws

'Risk comes from not knowing what you're doing'

-Warren Buffett-

Ontvang het gratis Kennismakingspakket


Lees meer over onze beleggingstips.

Lees meer